E-post

(OBS!! Byt ut till Ditt domännamn och domännamnsändelse, tex. till manufrog.com istället för dindomän.tld )

Skapa en Epostadress

1. Logga in på Din Cpanel via http://www.dindomän.tld/cpanel

Eller krypterad/säker anslutning (fungerar endast om domänen pekar rätt): https://cpanel.dindomän.tld

2. Klicka på "Email Accounts" under "Email" eller "E-postkonton" under "E-post".

3. Fyll i det namn Du vill ha på e-postadessen, tex. "kunden" i rutan under "Email" eller "E-post".

4. Fyll i lösenordet vid "Password" eller "Lösenord".

5. Fyll i samma lösenord vid "Password(again)" eller "Lösenord(igen)".

6. Ändra, eller låt "250" stå kvar vid "Mailbox Quota" eller "E-postkvot". Det är det utrymme på e-postkonto Du vill ha för inkommande brev.

7. Klicka på "Create Account" eller "Skapa konto".

Skicka/Ta hem Epost i ett epostprogram på datorn

Nu har Du skapat ett e-postkonto som Du kan använda på Din dator via en e-postklient såsom MS Outlook, Thunderbird eller liknande.

Det Du behöver ange då i e-postklienten är e-postadressen, användarnamnet (i formen "epostnamn@domännamn.tld") och lösenordet.

Dessutom måste Du ange inkommande epost-server(pop3 eller imap) som blir: mail.domännamn.tld

Och utgående e-postserver(smtp) som blir: mail.domännamn.tld
Viktigt att ändra från standard-porten 25 till port 26 pga 99% av alla internetoperatörer blockerar port 25 av spamskäl.

Sedan kommer vi till Autentisering. Detta krävs oftast för att kunna skicka e-post. Guider finns här:
Outlook 2003
Outlook 2007
Thunderbird
Windows Mail (Vista)
iPhone
MAC Mail
Samsung

Nedan följer exempel på olika konfigurationer - där inkluderas även om Ni vill använda krypterad överföring (SSL):

Exempel POP3:
Epostadress: epostnamn@domännamn.tld
Användarnamn: epostnamn@domännamn.tld
Lösenord: Lösenordet Du angav när Du skapade epostadressen i Cpanel
Inkommande epostserver (pop3): mail.domännamn.tld (Port: 110)
Utgående epostserver (smtp): mail.domännamn.tld (Port: 26)
Autentisering: Ja, lösenord
Säkert/krypterat Lösenord (SPA): Nej

Exempel IMAP:
Epostadress: epostnamn@domännamn.tld
Användarnamn: epostnamn@domännamn.tld
Lösenord: Lösenordet Du angav när Du skapade epostadressen i Cpanel
Inkommande epostserver (imap): mail.domännamn.tld (Port: 143)
Utgående epostserver (smtp): mail.domännamn.tld (Port: 26)
Autentisering: Ja, lösenord
Säkert/krypterat Lösenord (SPA): Nej

Exempel POP3 med SSL/TLS:
Epostadress: epostnamn@domännamn.tld
Användarnamn: epostnamn@domännamn.tld
Lösenord: Lösenordet Du angav när Du skapade epostadressen i Cpanel
Inkommande epostserver (pop3): manu1.manufrog.com (Port: 995) <------------------- OBS! Byt ut manu1 till namnet på den server Ditt konto ligger på ! *)
Utgående epostserver (smtp): manu1.manufrog.com (Port: 465 (SSL) eller 587 (TLS)) <------------------- OBS! Byt ut manu1 till namnet på den server Ditt konto ligger på ! *)
Autentisering: Ja, lösenord
Säkert/krypterat Lösenord (SPA): Nej

Exempel IMAP med SSL/TLS:
Epostadress: epostnamn@domännamn.tld
Användarnamn: epostnamn@domännamn.tld
Lösenord: Lösenordet Du angav när Du skapade epostadressen i Cpanel
Inkommande epostserver (imap): manu1.manufrog.com (Port: 993) <------------------- OBS! Byt ut manu1 till namnet på den server Ditt konto ligger på ! *)
Utgående epostserver (smtp): manu1.manufrog.com (Port: 465 (SSL) eller 587 (TLS)) <------------------- OBS! Byt ut manu1 till namnet på den server Ditt konto ligger på ! *)
Autentisering: Ja, lösenord
Säkert/krypterat Lösenord (SPA): Nej

*) Läs mer om hur Du tar reda på vilket namn servern har här: http://forum.psychof...?showtopic=1024

När allt detta är klart, är Du redo för att kunna skicka och ta emot e-post från Ditt nyskapade e-postkonto.

Webbmail - skriv/läs/skicka/ta emot mail i din webbläsare

Det finns såklart även Webmail som Du kan använda för den nyskapade e-postadressen.

Du kan logga in till Webmailen via Din Cpanel genom att klicka på "Mail" eller "E-post",
Klicka sedan på "Manage/Add/Remove Accounts" eller "Skapa/Ta bort Konton".
Sedan klickar Du på "Read Webmail" vid det e-postkonto Du vill logga in till.
Skriv i lösenordet, och välj sedan mellan de 3 olika webmails-klienterna.

En genväg till Webmailen är:
http://webmail.domännamn.tld
eller http://www.domännamn.tld:2095
eller http://www.domännamn.tld/webmail
eller https://servernsnamn.com:2096 <--- Krypterad/avlyssningssäker anslutning - ange där serverns namn där Ditt konto är placerad på - tex. "manu1.manufrog.com" istället för "servernsnamn.com".

Logga in med exempelvis "namn@domännamn.tld" som användarnamn & lösenordet, så blir det rätt e-postkonto.